Ako žije vysokoškolák?

Čo všetko obsahuje životný štýl priemerného študenta vysokej školy? Aké aspekty sa v ňom vyskytujú? Na aké veci by si mal dávať pozor? Povinná dochádzka: Je to presne to, kvôli čomu ste na školu prišli. Potrebujete nadobudnúť vedomosti a zručnosti, a podľa toho bude vyzerať váš osobný rozvrh. Dochádzku musíte mať splnenú. Ak budete často chýbať, prídu problémy. Nezabúdajte na to, že musíte do svojho života zaradiť aj ostatné veci: oddych, pobyt s ľuďmi a iné osobné plány. Nemôžete sa len učiť, chodiť na prednášky a potom sa znovu učiť.

Vzťahy: Počas vysokej školy sa spoznáte s novými ľuďmi, vznikajú nové vzťahy a ponechávate si aj kontakty. S ľuďmi sa zoznámite priamo na prednáškach, na párty alebo sprostredkovane. Nezabúdajte na to, že sa vám nepodarí byť kamarátmi za každú cenu. Udržte si aspoň kontakty.

školská knižnica

Zdravie a starostlivosť o mentálne zdravie: Veľa študentov sa zhodne, že vysoká škola prináša aj vysokú mieru stresu. Niekedy ju prežívajú aj študenti, ktorí sa učia pravidelne. Nikdy neviete, s akým predmetom alebo vyučujúcim budete mať problém. Aj napriek tomu sa snažte eliminovať stresory už dopredu. Učte sa, jedzte zdravo, oddychujte a nezabúdajte na pohyb a dopriatie si radosti. Porozprávajte sa s najbližšími, prípadne sa nebojte využiť odborné služby. 

Zaobstarávanie peňazí, práca: Ak ste ten prípad, ktorý platí za školné a potrebuje si zarábať peniaze na život, je to pre vás výzva. Ak je pre vás práca príliš vyčerpávajúca a nepodávate dobrý výkon v škole, bolo by vhodné zmeniť prácu. Určite vám život uľahčí aj inteligentný rozpočet, pomoc školy alebo rodičov. Musíte rozmýšľať o výdavkoch. 

školské knihy

Časový manažment: Musíte hospodáriť s peniazmi ale aj s časom. Školský rozvrh už máte, ale nemali by ste zabudnúť aj na rozšírený rozvrh, ste schopní vizualizovať si vaše povinnosti pokope. Je jednoduché využívať aplikácie. 

Čas strávený online: Ako vysokoškolák budete používať notebook, tablet či telefón skoro každý deň. Budete si písať poznámky, čítať knihy či tvoriť seminárne práce. Preto je aj ľahké pozabudnúť sa a prokrastinovať hraním hier alebo scrollovaním po sociálnych médiách. Vyhýbajte sa tomu.

Nenechajte sa vystrašiť. Vysoká škola ponúka mnohé príležitosti. Možete byť voľný, rozvíjať sa a cestovať. Nemáte ešte úplne pevné záväzky. Možete meniť svoje názory, skúšať nové veci a občas sa aj zabávať. To ľudia, ktorí neštudovali, nevedia pochopiť. Rozvíjajte sa a rozmýšľajte o prioritách.